Κατάθλιψη

Σχετίζεται με την ύπαρξη αισθήματος θλίψης, ευσυγκινησία, στενοχώρια, απογοήτευση. Το να έχει κανείς όμως τα παραπάνω δε σημαίνει ότι πάσχει από κλινική κατάθλιψη. Αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Ένας στους πέντε ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του κατάθλιψη ποικίλης βαρύτητας.

Τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και προκαλούν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα. Επηρεάζουν το συναίσθημα, τη συμπεριφορά,τη σκέψη αλλά και τη σωματική υγεία του ατόμου.

Κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη  δεν μπορεί να γίνει καλά χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση. Με την κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματα υποχωρούν και επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική αλλά και ψυχοθεραπευτική. Το θεραπευτικό  αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με σωματική άσκηση, σωστή διατροφή,εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους.

Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα. Κάποιοι άνθρωποι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και κάποια γεγονότα ζωής μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω αυτή την πιθανότητα. Αποτελεί αιτία αναπηρίας και σχετίζεται με πολλές σωματικές επιπλοκές καθώς και πρόωρο θάνατο από ατυχήματα ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αναζητά κανείς βοήθεια και να αντιμετωπίζει έγκαιρα τέτοιου τύπου συμπτωματολογία.