Κατάθλιψη και χρόνιος πόνος

Η κατάθλιψη και ο χρόνιος πόνος είναι δύο καταστάσεις που συνυπάρχουν πολύ συχνά. Ειδικότερα, η ινομυαλγία, μια ειδική μορφή χρόνιου πόνου συνυπάρχει τόσο συχνά με την κατάθλιψη που η έρευνα έχει στραφεί προς την υπόθεση ότι αποτελούν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις της ίδιας ιατρικής κατάστασης. Στην πραγματικότητα ο χρόνιος πόνος είναι σχεδόν σίγουρο ότι διευκολύνει την εμφάνιση κατάθλιψης και αντίστροφα.

Τι είναι ο χρόνιος πόνος; είναι ο πόνος που επιμένει αφού έχει περάσει η αναμενόμενη φάση αποκατάστασης μετά από έναν τραυματισμό. Χωρίζεται σε 4 τύπους:

  • αλγαισθητικό (προκαλείται από βλάβη ιστού)
  • φλεγμονώδη
  • νευροπαθητικό (προκαλείται από νευρολογική πάθηση ή τραυματισμό)
  • λειτουργικό

Ο χρόνιος πόνος αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος κατάθλιψη έως και 5 φορές. Η κατάθλιψη συνοδεύει συχνότερα τον νευροπαθητικό πόνο. Καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος σχετίζονται με εμφάνιση κατάθλιψης, διαταραχές ύπνου, κόπωση ακόμα και προβλήματα μνήμης.

Μια αιτία που ο πόνος επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει την διάθεση είναι το γεγονός ότι το εγκεφαλικό κύκλωμα που επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του πόνου, μοιράζεται στοιχεία με τα κυκλώματα ρύθμισης του συναισθήματος και απάντησης στο stress. Η αλληλεπίδραση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται απάντηση όχι μόνο σε επώδυνα ερεθίσματα αλλά και σε καταστάσεις φόβου, απειλής, απώλειας και κοινωνικής απόρριψης ή απομόνωσης.